“Bergensbanen” – NRK

“Bergensbanen” – NRK "Bergensbanen", NRK, 2009.

Etter oppfordring fra NRKBeta, kombinert med nysgjerrighet - har jeg lastet ned og endret en video med 7 timer og 14 minutter med togtur fra NRK.

Som en utålmodig sjel var målet var å lage en kortere versjon av programmet, men kanskje hovedsakelig å sette fokus på en alternativ og ofte mer rasjonell måte å bearbeide store datamengder på - UNIX systemer og software. Dermed er det metoden, snarere enn denne dette spesifikke sluttproduktet som er det sentrale.

Jobben tok noen få minutter med menneskearbeid og 5 timer og 2 minutter med maskintid med bruk av ffmpeg på en 2.4Ghz Alu MacBook etter å ha lastet ned klippet via bit-torrent. Jobben kunne også ha vært gjort direkte på fila dersom den var blitt gjort tilgjengelig på en UNIX-server og om ffmpeg hadde vært tilgjengelig på den samme maskina.

Da de nødvendige bildene var hentet ut fra fila ble den nye filmen satt sammen med Apple QuickTime Player 7 Pro (File>Open Image Sequence), men kunne også ha vært gjort som en del av det samme UNIX-miljøet. Det ferdige resultatet er på 3 minutter og 28 sekunder, men om det var vellykket å øke hastigheten på denne måten og såpass drastisk må seeren selv avgjøre.

  1. Desktop (128,7 MB)
  2. Mobil, 3G (21,7 MB)

Orginalfila er skapt av NRK (http://nrkbeta.no/bergensbanen) og gjort tilgjengelig under en fribrukslisens (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/no/) som også gjelder for denne bearbeidelsen.

- Kjell Are Refsvik, Januar 2010.