A00002.gifprofiles  
Ekstruderte Al-produkter  
Ekstruderte Al-produkter Copyright © 2007 Henning Johansen  
Metodikken  
1 Metodikken for ekstrudering av profiler  
back  
   
Støpt og homogenisert pressbolt (”logs”) forvarmes og kappes til passende lengder (”billets”). Disse ekstruderes i en hydraulisk presse ved utgangstemperatur i området 400 - 5000C til kundetilpassede profiler, standardprofiler eller rør- eller stangemner for trekking, flytpressing eller smiing.

Figur 1.1, viser alternative prosessveier og produkter fra ekstruderingsprosessen. Det er også angitt typiske aluminiumlegeringer, såkalte generiske legeringer.
 

 


Figur 1.1
Alternative prosessveier og produkter fra ekstruderingsprosessen.
Typiske legeringer er angitt. (1)

 
   
Figur 1.2 viser ekstruderingsprosessen skjematisk:  

 

 


A: Innføring av pressbolt
  1 sylinderblokk
  2 kniv
  3 hydraulisk sylinder
  4 arbeidsstempel
  5 endeblokk
  6 pressbolt (emne)
  7 presspboltløfter
  8 magasin
  9 matrise
10 matriseholder,
11 bolster


B: Ekstrudering av profil
  5 endeblokk
12 ekstrudert profil
13 hydraulisk stempel





C: Kapping av emnet.
    Stempel og magasin trukket tilbake.

  2 kniv
  5 endeblokk
14 kapp


Figur 1.2
Ekstrudering av aluminiumprofiler. (2)

 
   

Pressboltene varmes , som nevnt, opp til sitt plastiske område, 400 – 5000C. De føres deretter inn i magasinet i pressa. Med en kraft på opptil flere tusen tonn presses materialet ut gjennom matriseåpningen. Det dannes da stenger eller profiler med samme tverrsnittform som åpningen i matrisen. For profiler med små  tverrsnitt benyttes flere åpninger i matrisen, slik at flere profiler presses ut samtidig.

For å kunne presse rør og hulprofiler, må det benyttes broverktøy. Dette er en spesielt utformet dor som settes foran matrisen.
Se figur 1.3.

- ¹ 30 Sapa

-
¹ 40 Sapa
   


Figur 1.3
Broverktøy for hulprofiler. (2)

 
   

Doren holdes i riktig stilling av broer. Metallet presses rundt broene og flyter sammen igjen bak dem før det går inn i matrisen.
På grunn av høyt trykk og høy  temperatur sveises metallet idet det flyter sammen bak broene.

Ekstruderingsmetoden er et særpreg for aluminium. Ekstruderingen kalles også stangpressing. Metoden bør nyttes fullt ut.

 
Legeringer for ekstrudering  

2 Legeringer for ekstrudering
 
back  
Ekstruderte profiler tilvirkes normalt av herdbare legeringer. Årsaken er at stangpressing er en varmebehandlingsmetode som
ikke gir deformasjonsherding. De herdbare legeringene kan innherdes under selve presseoperasjonen og siden utherdes. Det er særlig det maksimale spesifikke trykket som pressen øver på emnet, som begrenser legeringsutvalget.

En legerings pressbarhet karakteriseres ved pressetrykk (formbarhet), utløpshatighet og overflatekvalitet. Den er avhengig av legeringstype og mengde.

De pressverk som leverer ikke-herdbare legeringer (AlMn, AlMg, AlMgMn etc.), leverer dem da i presset tilstand (08 etter Norsk Standard, NS). Tilstandene halvhard, hard osv. gjelder plater og kaldtrukne produkter.

Alle pressverk har renaluminium på leveringsprogrammet. 99 – 99,9% aluminium leveres i tilstand F etter Aluminium Association, AA (tilstand 00 etter NS), og er lett å presse.

De legeringene som brukes mest til ekstruderingene er av AlMgSi-typen. AlZnMg-legeringene blir brukt stadig mer til konstruksjonsformål. De egner seg til sveising fordi de er selvherdende ved romtemperatur.

AlMgSi- og AlZnMg-legeringene leveres i tilstand F og T1 / T4 (etter AA) innherdet / kaldutherdet (tilstand 51 / 53 etter NS) eller varmutherdet til maksimal styrke, T5 / T6 (55 / 56).

Figur 2.1 viser et eksempel på materialvalg i en reflektor i en flombelysning på en offshore plattform. Diagrammet i figuren er satt opp ved hjelp av pressbarhetsdata for et åpent profil med omskreven diameter 220mm. Aksen til venstre viser styrken og aksen til høyre viser minimum veggtykkelse. Det vises hvordan presshastigheten påvirkes av legeringsvalget.

 
   


Figur 2.1
Eksempel på materialvalg i en reflektor
i en flombelysning på en offshore plattform
. (1)

 
   
Al99.5 og legeringen AlMn1 er ikke herdbare, og fordi ekstrudering er en varmformingsprosess, vil de få en veldig lav styrke. Ved etterfølgende kaldtrekking av rør for eksempel, kan vi oppnå styrkeegenskaper som tilsvarer det vi får ved kaldvalsing. Disse legeringene er lett pressbare og kan produseres som tynnveggede profiler. Normalt benyttes herdbare legeringer til ekstruderingen. Diagrammet viser at den høyfaste legeringen AlZn6MgCu er meget tungt pressbar og har en minimum veggtykkelse på 8 – 9mm. Den er derfor dyr å produsere og vi får ikke utnyttet kombinasjonen av gode styrkeegenskaper og liten veggtykkelse. Ved valg av legeringer som herdes med magnesium og silisium, kan vi derimot oppnå god balanse mellom styrke, minimum veggtykkelse og pressbarhet. Legeringen AlMgSi er da den mest anvendte ekstruderingslegeringen. Den noe høyere legerte AlSiMgMn har høyere fasthet. For etterfølgende kaldflytpressing velges ofte den lavere legerte AlSiMg (AA6351) for
optimal kombinasjon av flytpressbarhet og styrke.
 
Utforming av profiltverrsnitt  

3 Utforming av profiltverrsnitt
 
back  
Riktig utforming av profiltverrsnittet er viktig for selve profilet, for matrisens holdbarhet og for presshastigheten. Høy presshastighet gir også god pressøkonomi. Vi skal se på noen regler for utforming.

Godset bør være jevn fordelt.
Er godsfordelingen ujevn, flyter materialet fortere gjennom den brede delen av verktøyåpningen enn gjennom den smale. For å få en rett profil må den ujevne materialflyten kompenseres ved større friksjon i verktøyet for de profildetaljene som flyter lettest.
Dette gjøres bl.a. ved å variere lengden på friksjonsflatene. Profiler med ujevn godsfordeling ”slår seg” når de nedkjøles etter pressingen.

Profiltverrsnittet bør være symetrisk om en hovedakse og helst om begge.
Før tverrsnittsfasongen fastlegges, bør ekstruderingsverket kontaktes. Selv små forandringer av tverrsnittet kan ofte gi en gunstigere pris.

Veggtykkelsen bør være mest mulig jevn over hele tverrsnittet.
Den bør ikke være mindre enn 1 – 2mm. Overgangen mellom ulike veggtykkelse bør være jevn.
Minste praktiske veggtykkelse er avhengig av:

-    Legeringen. Harde legeringer er ikke så lette å ekstrudere som bløte legeringer og krever derfor tykkere vegg.

-    Størrelsen. Større profiler krever tykkere vegg enn små profiler. Ribber og finner på store profiler kan gjøres tynne.

-    Profilformen. Et komplisert tverrsnitt krever tykkere vegg.

-    Tunger og innsnitt på profilen kan gi verktøybrudd. Blir innsnittet for dypt, må et dyrere broverktøy benyttes for å støtte opp verktøytungen.

-    Kanter øker faren for sprekkdannelse og brudd i matrise, og produksjonshastigheten reduseres. Kantradien bør ikke være mindre enn 0,3mm.

-    Brede, tynne flater blir ikke plane. Det er ofte nødvendig med profilkorrigering etter pressing.

-    Eksentrisk plassering av hulrom gjør det vanskelig å kontrollere materialflyt og toleranser.

-    Toleransene er tilpasset mulighetene for nøyaktighet. Trangere toleranser betyr hyppigere utskifting av matriser og økt vrakprosent for profilleverandøren For viktige dimensjoner avtales spesielle krav.

 Figur 3.1 under viser noen regler ved utforming av profiltverrsnitt.

 
   


Figur 3.1
Regler for tverrsnitt av ekstruderte profiler. (2)

 
Hvor store kan profilene være  

4 Hvor store kan profilene være?
 
back  
Størrelsen på profilene er avhengig av hvor store presser leverandøren har.

tverrsnittet
Hydro Aluminium Profiler, for eksempel, kan tilvirke profiler med tverrsnitt som i sin helhet faller innenfor figuren under.

 

 

 


Figur 4.1
Profilstørrelser hos
Hydro Al-profiler.

 
   
Massive profiler
Vi kan ekstrudere massive profiler med bredde opptil 550 mm.

Hulprofiler
Figuren viser maksimale størrelser for ulike hulprofiler:
Kvadratiske profiler: 230 x 230 mm.
Rektangulære profiler: 470 x 90 mm.
Rundt rør: Ø 250 mm.

Hydro ekstruderer profiler fra minimum vekt 80 g/m til maksimum ca. 30 kg/m.

Detaljutformingen bør alltid diskuteres med leverandøren, spesielt hvis det er ønske om et profil nær de maksimale målene.

 
Kostnader ved ekstruderte profiler  

5 Kostnader ved ekstruderte profiler
 
back  
 Kostnadene for nye profiler kan deles i tre:
  1. Utviklingskostnader
  2. Verktøykostnader
  3. Profilkostnader

I.    Utviklingskostnader
Utviklingskostnadene er avhengig av konstruktørens fagkunnskap. Ekstruderingsverkene kan stille fagfolk til disposisjon. Profilbrukeren bør kontakte leverandøren på et tidlig tidspunkt for å komme frem til en best mulig profilutforming.

II.    Verktøykostnader
Verktøykostnadene bæres normalt av kunden. Ved større uttak lages ofte spesielle avtaler.

Det er profiltypen (kompakt, halvhul eller hul) og omskrevet sirkel som bestemmer verktøykostnadene. For halvhule og hule
profiler regnes tilnærmet samme verktøypris, mens kompaktprofiler er rimeligere.

Pressforholdet (forholdet mellom pressemnets og profilens tverrsnittsareal) og profilens omskrevne sirkel avgjør hvilken presse og maskindiameter som nyttes.

Prisen for ekstruderte profiler vil derfor kunne variere sterkt.

III.    Profilkostnader
Hvilke faktorer innvirker på profilprisen?

a Legeringen
b Profilform (kompakt- hul- eller halvhul-)
c Metervekt
d Minste veggtykkelse
e Forholder mellom minste og største veggtykkelse
f Forholdet mellom omskrevet sirkel og minste veggtykkelse
g Ønsket kvantum
h Toleransekrav
i Kvalitetskrav 

Utviklingskostnadene, verktøykostnadene og profilkostnadene bør ikke vurderes hver for seg, men i sammenheng.

Prisvariasjonene på profiler kan belyses i figuren under. Figur 5.1 viser 9 forskjellige profiler i legeringen AlSi1Mg. I figuren er profilform 3 valgt som basisprofil for både verktøykostnad og resulterende profilpris.

 
   
Profilnr. Vekt (kg/m) Relativ verktøykostnad Relativ pris
Fig. 1 8,3 270 – 320 85 – 100
Fig. 2 2,8 100 – 130 90 – 110
Fig. 3 1,5 100 100
Fig. 4 8,4 1000 - 1200 120 – 140
Fig. 5 4,7 1000 - 1200 120 – 140
Fig. 6 1,.5 380 – 460 120 – 140
Fig. 7 4,8 580 – 680 95 – 125
Fig. 8 2,4 1000 – 1200 130 – 150
Fig. 9 0,63 100 - 130 105 - 125
 

 
Figur 5.1
Prisvariasjoner på profiler i AlSi1Mg. (3)

 
   
Som eksempel kan nevnes at profilene 1, 2 og 3 er kompakte, og 4, 5 og 6 er hulprofiler.

Noen profiler benevnes som halvhule. Til disse regnes profiler hvor materialets tverrsnitt delvis inneslutter en eller flere hull.

Åpningsmålet i det halvhule profilet kan defineres som ”a”, se figur 5.2 i eksemplet under. Forholdstallet F/a2 regnes ut og sammenlignes med verdiene i tabellen. Hvis verdiene understiger de i tabellen, regnes profilet som kompakt. F er hullets innesluttede areal i mm2.

 
   
 
Åpningsmål, a (mm)

Forholdstall F/a2

1 -  (5)

>3

5 - (10)

>4

10 - (20)

>5

20 - (40)

>4

40 - (80)

>3

80 - (125)

>2

125 -

>1,5

Figur 5.2 (3)

 
   

Eksempel 1

I figuren er a = 10mm, F = 1650mm2

Forholdstall F/a2 = 1650/102 = 16,5

16,5 > 5  Profilet regnes som halvhult

   

Eksempel 2

a = 25mm, F = 1725mm2.

Forholdstall F/a2 = 1725/252 = 2,76

2,76 < 4  Profilet regnes som kompakt

 
   
Hos profiler med flere delvis innesluttede hull, skal det ugunstigste forholdstallet avgjøre om profilet skal regnes som halvhult eller kompakt.

Tilnærmet samme pris gjelder for halvhule- og hulprofiler. Verktøy kostnaden for disse profilene er betydelig høyere enn for kompakte profiler i samme vektklasse. Det er derfor viktig å undersøke muligheten for å kunne modifisere det halvhule profilet så det kan klassifiseres som et kompakt profil. Dette kan gjøres ved å redusere det innesluttede arealet F eller øke åpningsmålet a.

Konstruktøren bør ved valg av kompliserte tverrsnittsformer rådføre seg med profilprodusenten eller andre eksperter på området. Ofte kan en tilpasning av profilformen til ekstruderingstekniske krav, gi billigere produkter.

Det er mulig å tilvirke nesten et uendelig antall ulike profiler. Derfor finnes det ikke noen generelle regler som direkte forteller om hvilke toleranser som er aktuelle.

Profilutforming, godstykkelse og legering er noen viktige faktorer som direkte påvirker toleransene. Det er i de fleste tilfeller mulig å oppnå fine toleranser. Da påvirkes produktiviteten og dermed prisen, som øker eksponentielt med økning av toleransefinheten. Bruk derfor aldri finere toleranser enn det som er nødvendig.

 
Eksempler på hvorfor velge aluminiumsprofiler  

6 Eksempler på hvorfor velge aluminiumsprofiler
 
back  
Figur 6.1 viser en detalj som opprinnelig var tenkt produsert i stål.

Utgangsmaterialet ville være et stangmateriale som  ble bearbeidet i et visst antall operasjoner.

Hvis den samme detaljen lages i aluminium, presses den med et endelig tverrsnitt direkte. Den får deretter en enkel bearbeiding.

 

 
   


Figur 6.1
Samme detalj produsert i stål og aluminium. (1)

 
   
For disse to alternativene, kan vi sette opp en enkel kalkyle.

Aluminium krever et presseverktøy som koster ca. kr.7.300,-. Stål krever en fikstur for boringen. Sammenlignes materialprisene, så koster stålet ca. kr.5,- pr. kg og aluminium kr.40,- pr. kg, fordi det her er snakk om en liten serie på bare 500 detaljer. For profilene må det også regnes med en maskineringskostnad på ca. kr.900,- som leverandøren tar for små kvanta. Det er viktig å sammenligne materialkostnadene, men i tillegg kommer bearbeidingskostnadene.

For stål må det utføres ganske mange operasjoner, og det blir ganske dyr bearbeiding. Aluminiumprofilen krever bare en enkel kapping.

 
   

 

stål

 

aluminium

 

verktøy

bor-jigg

3.000,-

ekstruderingsverktøy

7.300,-

materialer

280kg  á 5,-

1.400,-

52kg á 40,-

2.080,-

 

 

 

Maskin

 

 

 

 

innstillingskostnader

900,-

bearbeiding

Kapping

 

kapping

 

 

Fresing

 

 

 

 

Boring

 

 

 

 

500stk á 15,-

7.500,-

500stk á 1,50

750,-

Pris (nok) totalt

(23,80/stk)

11.900,-

(22,06/stk)

11.030,-

Pris (Nok)

 

 

 

 

ekskl. verktøy

(17,80/stk)

8.900,-

(7,46/stk)

3.730,-

 
   
Ved første bestilling av disse komponentene, ser vi at stykkprisen er relativt jevn, noe lavere for aluminium. Ved gjentatte bestillinger av samme kvantum, vil verktøykostnadene falle bort. Da vil aluminium-profilvarianten bli mye billigere enn stålvarianten. Det er verdt å merke seg at det ikke er materialprisen som må sammenlignes, men prisen på ferdig detalj. Dette kan ofte komme ut til fordel for aluminium.

Figur 6.2 viser flere eksempler på konstruksjonsdetaljer hvor ekstruderte aluminiumprofiler kan erstatte andre materialer og bearbeidings- og formeprosesser.

 
   


Figur 6.2
Eksempler på konstruksjonsdetaljer.
Figuren illustrerer fordeler ved bruk av ekstruderte aluminiumprofiler sammenlignet med andre produksjonsmetoder. (5)

 
Konstruksjonsregler generelt  

7 Konstruksjonsregler generelt
 
7.1  Konkurransedyktighet for aluminiumkonstruksjoner
7.1  Konkurransedyktighet for aluminiumkonstruksjoner
 
back  

Som konkurransedyktig industriprodukt må aluminiumkonstruksjoner gi kjøperen eller brukeren fordeler som tilsvarende produkter fremstilt av andre materialer ikke har. Industriprodukter bedømmes hovedsakelig etter forholdet mellom pris og nytteeffekt eller bruksverdi. Forhold som godt utseende, moteriktighet etc., vurderes også, men i mindre grad.

For å konstruere et produkt med høy nytteeffekt eller bruksverdi, må vi kjenne markedsbehovet. Dette må så vurderes mot aluminiums spesielle egenskaper for å gi et konkurransedyktig produkt.

Aluminium som industrielt fremstilt massemetall er omtrent like gammelt som armert betong. Det har delvis fortrengt det ”gamle” materialet stål. Aluminium har muliggjort produkter som var utenkelig i andre materialer. Da disse produktene relativt sett er nye, blir aluminium oppfattet som et nytt eller ”ungt” materiale.

For et stort antall produkter spiller forholdet mellom pris, styrke og vekt hovedrollen.
I forhold til sine viktigste materialkonkurrenter, stål og plast, kan vi generelt si:

 
   
aluminium sterkt lett dyrt
stål sterkt tungt billig
plast svakt lett billig
 
   
Aluminiumkonstruksjoner benyttes ofte i stedet for stålkonstruksjoner. Konstruksjonsregler har derfor ofte en tendens til bare å sammenligne med stål. En slik sammenligning er berettiget hvis det bare er stål eller aluminium å velge imellom, og særlig berettiget er den hvis det er en stålkonstruktør som skal bli aluminiumkonstruktør.

For den som skal lære å konstruere, er det viktigere å forstå hva aluminium er enn å vite hvordan det skiller seg fra stål.

Aluminium og stål er begge metalliske materialer. Mange konstruksjonsregler må derfor bli like.

 
   
7.2  Lav tetthet kombinert med høg strekkfasthet
7.2  Lav tetthet kombinert med høg strekkfasthet
 
back  

Aluminiums tetthet er bare 2,7 kg/dm2, dette tilsvarer ca. 1/3 av tettheten til stål. De konstruksjonslegeringer som benyttes for bærende konstruksjoner, har bruddfasthet i samme størrelsesorden som de vanlige karbon-stålene. Hvis konstruksjonselementet er strekkbelastet, gjelder da at aluminiumkonstruksjonen bare veier 1/3 av tilsvarende stålkonstruksjon. Om en konstruksjon med konstruksjonselementer som er utsatt for strekkbelastning belastes med egenvekt og nyttig last, så kan nyttelasten være større for en konstruksjon i aluminium enn i stål.

Hvis en konstruksjon har en gitt belastning som ikke endres med spennvidden, så øker aluminiumkonstruksjonens konkurransekraft i forhold til tyngre materialer når spennvidden øker.

 
   

Regel:

De optimale spennvidder som gjelder for tyngre materialer, gjelder ikke uten videre for aluminiumkonstruksjoner.

 
   
7.3  Lav elastisitetsmodul  kombinert med høg strekkfasthet
7.3  Lav elastisitetsmodul  kombinert med høg strekkfasthet
 
back  
Elastisitetsmodulen for aluminium er 70.000N/mm2, tilsvarende ca. 1/3 av stålets. Aluminiums lave elastisitetsmodul kombinert med høg strekkfasthet fører til at det kan oppstå stabilitetsproblemer. Videre kan vi få alt for store nedbøyninger ved bøyebelastede konstruksjoner. Eksempler på instabilitet er: Plan knekking, torsjons(vridnings-)knekking, vipping og buckling.  
   
1 Plan knekking
I trykkpåkjente konstruksjoner er det i stor grad elastisitetsmodulen, E, som bestemmer bæreevnen. For ideelt rette staver i det elastiske området er knekkingsspenningen bare avhengig av slankhet og E-modul.
 
   
Knekkingsspenning:
hvor:  
   - slankhet 
   - treghetsradius  
 
   


Figur 7.1
Forhold mellom tillatt knekkingsspenning og slankhet (10)

 
   

Figur 7.1 viser att:
- tillatt knekkingsspenning minsker hurtig med økende slankhet.
- ved
lAl > 70 gir en sterkere legering ikke noen nevneverdig økning av tillatt knekkingsspenning
- ved
lAl > 100 gjelder samme forholdet
- vi bør streve etter å ha lave verdier på slankhet, ettersom tillatt knekkingsbelastning
Pk = sk till. × Astavder A er stavens tverrsnittsareal.

 
   
Konstruksjonsmessig innebærer dette att vi bør velge profiler med passende materialfordeling innenfor tverrsnittet (stor kjernebredde) eller at lengde på stangen reduseres ved valg av passende konstruksjonssystem (f.eks. kryssende strekk- og trekkstenger med innbyrdes forbinding).

Figur 7.2 viser 4 forskjellige trykkbelastede staver med samme tverrsnittareal, men med forskjellige tverrsnittformer. Ved å plassere materialet i tverrsnittet på de rette stedene, kan det gi store utslag i den trykkraften som tillates før fare for knekking, Pk.

 
   
Knekkingslasten kan skrives som:  
 
   


Figur 7.2
Knekkingslasten, Pk, ved forskjellige utforminger av tverrsnittarealet for 4 like lange staver.
Tverrsnitarealene forårsaker forskjellige arealtreghetsmomenter, I. Jo større I, jo større Pk. (10)

 
   

Eksempel:

En stav med rektangulært tverrsnittareal  b × t og lengde l, utsettes for en trykkbelastning P. Staven vil eventuelt knekke om akse x-x.

 
   


Figur 7.3
Rektangulær stav utsatt for trykkraft P.

 
   

Knekkingsspenningen:
  hvor K = konstant

Vi skal nå sammenligne aluminium med noen andre materialer. Anta, for sammenligningens skyld, at lengden, l, er konstant og at stavtykkelsen, t, og vekt / flateenhet settes til 1 for stål. Vi kan da sette opp følgende tabell når spenningen i staven er sk.

 
   
materiale

E-modul (kN/mm2)

t

vekt / flateenhet

Stål

210

1

1

Aluminium, Al, -legering

70

1,73

0,6

Magnesium, Mg, -legering

47

2,11

0,49

Titan, Ti, -legering

110

1,38

0,8

 

Vektbesparelsen ved å bruke aluminium i dette tilfellet er 40%
 
   

Regel:

For konstruksjoner som er utsatt for trykkbelastning må vi prøve å få så lav slankhet som mulig. Slankheten bør være lavere jo høyere materialets bruddfasthet er, slik at vi utnytter materialets best mulig.

 
   
2 Bøyebelastede konstruksjonselementer
For konstruksjoner som er utsatt for bøyebelastning, innebærer den lave elastisitetsmodulen til aluminium en stor nedbøyning i forhold til en identisk konstruksjon i stål.
Figur 7.4 viser dette.
 
   


Figur 7.4
Sammenligning av E-modulene for aluminium og stål. Stengene er like i utseende, og er utsatt for samme vekt.

 
   
Når en konstruksjon utføres i aluminium eller et annet lettmetall, er det først og fremst for å spare vekt. Rent styrkemessig kan vi oppnå store vektbesparelser, men hvis nedbøyning blir dimensjonerende, må vi ta hensyn til den reduserte E-modulen.  
   
Eksempel:

En bjelke som vist i Figur 7.5, er fritt opplagret i hver ende og belastet på midten med en kraft F. Arealtverrsnittet er rektangulært med bredde b og høyde h.
 
   


Figur 7.5
Bjelke belastet på midten med kraft F.

 
   
Nedbøyningen f , som er størst midt på bjelken, kan skrives som:

Hvor K er en konstant avhengig av bjelkens opplagring, ytre last, egenvekt og lengde. Bjelkens nedbøyning er avhengig av produktet EI. Dette kalles bjelkens stivhet. For lettere å kunne foreta sammenligning med bruk av forskjellige materialer, setter vi b = konstant = 12. Vi setter så dette inn i uttrykket for arealtreghetsmomentet i nedbøyningsligningen.

Vi har nå et uttrykk for bjelkens nedbøyning avhengig av materiale (E-modulen) og bjelkens høyde h. Lengden L og bredden b, holdes konstant.

Ved å foreta en sammenligning mellom forskjellige materialer med hensyn på nødvendig treghetsmoment I, bjelkehøyde h, vekt
og maksimal bøyespenning,
sb, får vi resultatet som vist i tabellen. For enklere sammenligning, er verdiene på I, h og vekt for stål satt lik 1.

 
   
materiale

E (kN/mm2)

I

h

vekt

sb

Stål

210

1

1

1

5

Aluminium, Al, -legering

70

3

1,44

0,5

2,4

Magnesium, Mg, -legering

47

4,5

1,65

0,4

1,83

Titan, Ti, -legering

110

1,9

1,24

0,7

3,27

 
   
Til tross for  3 ganger større treghetsmoment, er det mulig å oppnå en vektbesparelse på 50% ved bruk aluminium. Maksimal bøyespenning blir også lavere for bjelker i lettmetall.

Hvor    Mb = maksimalt bøyemoment (F/2 × L/2)
            y    = h/2

Figur 7.6 viser noen forskjellige tverrnitt på I-profiler som gir samme nedbøyning.

 
   
tekst: materiale:    
 

a -stål - S235

b - aluminium

c - aluminium

arealtreghetsmomentI (cm4)

44

135

132,7

tverrsnittsareal A (cm2)

7,63

10,93

8,72

vekt G (kg/m)

6,00

3,05

2,44

maks. bøespenning, sb

370

172

205

vektbesparelse (%)

-

49,2

59,7

Figur 7.6
Tverrsnitt for stål og aluminium som gir samme nedbøyning. (11)

 
   
Tabellen viser en vektbesparelse på 49% og 60% ved å bruke aluminium isteden for stål.  

Regel:

Utfør bjelkeprofiler med så stor høyde som mulig. Plasser så mye materiale som mulig i flensene
(hvis for tynne steg, se opp for bukling/knekking).
Velg statisk ubestemte konstruksjonsformer (f.eks. rammer, kontinuerlige bjelker, innspente bjelker).

 
   
7.4 Andre viktige konstruksjonsregler
7.4 Andre viktige konstruksjonsregler
 
   

Brudd- / flytegrenseforhold
For mange aluminiumlegeringer som benyttes til konstruksjonsformål, gjelder at forholdet

Dette er et relativt tall som angir at det er lite forvarsel fra materialet flyter og til det går til brudd. Vi må derfor være oppmerksom på faren for ukontrollert overbelastning i konstruksjonselementer som er utsatt for strekkbelastning. Dette gjelder også for bøyepåkjente konstruksjonselementer.

 
   

Regel:

Ved valg av konstruksjonslegering og legeringstilstand, må det tas hensyn til belastningstilfellet. Vi må streve etter et relativt høgt forhold i konstruksjoner hvor det er risiko for total kollaps ved ufrivillig overbelastning.

 
   
Lengdeutvidelses-koeffisienten
Lengdeutvidelses-koeffisienten for aluminium er ca. 24
×10-6/0C, dvs. eksempelvis dobbelt så høy som for stål. Dette må vi huske på spesielt hvis aluminium skal samvirke med andre materialer. Hvis materialet hindres fra å bevege seg ved temperaturvariasjoner, oppstår det indre tvangskrefter. Disse beregnes med utgangspunkt i temperaturfoholdet ved montering. Referansetemperatur bør alltid angis på alle tegninger.
 
   

Regel:

Ta hensyn til temperaturvariasjoner hvis de kan gi opphav til tvangskrefter gjennom ytre bevegelsesbegrensninger. Slike begrensninger kan oppstå i f.eks. oppstivede vegger eller tilsluttede deler. Ved statisk ubestemte systemer må
vi også ta hensyn til egenspenningstilstanden som oppstår ved temperatursvingninger.

 
   
Relativt lav hardhet
Aluminiumlegeringer i myk tilstand har relativt lav hardhet. Dette medfører en viss risiko for overflateskader ved montasje og håndtering. Disse overflateskadene kan redusere utmattingsfastheten til konstruksjonen.
 
   

Regel:

Beskytt konstruksjonsdetaljer mot overflateskader ved montasje og håndtering.

 
   
Utmattingsfasthet
Den tillatte spenningen ved utmattingspåkjenning er lavere enn tillatt spenning ved statisk påkjenning. Dynamiske lasttilfeller anses vanligvis å foreligge hvis lastvekslingstallet, N, er større enn N=103 ved vekslende last (strekk – trykk), og større enn
N=104 ved pulserende last (bare strekk eller bare trykk).
 
   

Regel:

En dynamisk belastet aluminiumkonstruksjon skal utformes slik at det tverrsnittet der den største spenningsamplituden (forholdet mellom største og minste spenning) kan forventes utgjøres av et usvekket grunnmateriale).
(Eksempel. Sveising vil svekke materialet i den sonen som blir varmepåvirket.)

 
   

Fasthetsreduksjon ved varmepåvirkning
Aluminiumlegeringene som befinner seg i bærende konstruksjoner, har ofte fått en forhøyet materialfasthet ved kaldbearbeiding eller varmebehandling.

Dette fører til att materialet har begrenset termisk stabilitet. Sveising, varmepåvirkning og varmforming, kan derfor gi en lokal reduksjon i materialfastheten. Den opprinnelige materialfastheten kan ikke gjenvinnes.

Hvis risiko for instabilitet , bør det varmepåvirkede området av konstruksjonen ligge lengst mulig unna det knekk-kritiske tverrsnittet. Bredden av det området som påvirkes av varme, bør begrenses.

 
   

Regel:

Hvis det er nødvendig å sveise eller utføre annen oppvarming på konstruksjonsdeler, bør disse plasseres i et område med lave påkjenninger.

 
   
Korrosjonsbestandighet
Aluminium har veldig god korrosjonsbestandighet. Dette er avhengig av at metalloverflaten øyeblikkelig får et beskyttende oksid skikt. Dette skiktet er veldig tynt, i størrelsesorden 0,01
mm. Aluminium krever i normal atmosfære ikke vedlikehold, og er godt egnet til utendørs bruk. Ved nedgraving i jord eller ved innstøping eller i kontakt med betong, kreves overflatebehandling,
eksempel asfaltbelegg.
 
   

Regel:

Ved normale forhold kan aluminiumkonstruksjoner anvendes utendørs uten spesiell overflatebehandling.

 

updated 06.04.2017

back